Brug brændeovnen med omtanke:

Fyr rigtigt – med det rigtige

Brændeovnen sikrer dig god varme i en kold tid, og den lokale skorstensfejermester står klar med gode råd om, hvordan du fyrer med tanke på både din økonomi og miljøet

Vinteren har meldt sit komme, og temperaturen kalder på indendørs aktiviteter og hygge. Gerne i varmen fra en knitrende brændeovn.
Men sammen med vinteren er Danmark og resten af Europa ramt af en energikrise, der har øget efterspørgslen på pejsebrænde og sendt den ellers lave pris på varme fra en brændeovn op i hidtil usete højder.

”De forhøjede priser på pejsebrænde kan måske gøre det fristende at fyre med brænde, der ikke har haft tid til at tørre eller at fyre med affaldstræ, malet eller imprægneret træ. Det er på alle måder en dårlig ide”, siger skorstensfejermester Jannick V. Jensen fra Thisted.
”For det første er det ikke lovligt at fyre med affaldstræ, der forurener med partikler og kan give lugtgener hos naboerne, så den løsning må vi advare imod.
Det er heller ikke nogen god ide at fyre med brænde, der har for højt vandindhold. Vådt træ giver en dårlig forbrænding, og man får alt for lidt varme ud af træet, fordi energien bruges på at fortrænge fugtigheden i brændet i stedet for at give varme til boligen. Så hvis man bruger vådt brænde for at spare penge, opnår man faktisk det stik modsatte resultat”, siger Jannick.

Brug rent, tørt brænde

Både af hensyn til miljøet og pengepungen er det vigtigt kun at lægge rent, tørt brænde i brændeovnen.
Skorstensfejerlauget opfordrer brændeovnsejerne til at købe en fugtighedsmåler, så det er nemt at kontrollere, at vandindholdet i pejsebrændet er max. 18 %.
Har man købt f.eks. ovntørret brænde, der er tørret ned til et vandindhold på 18 procent eller derunder, er det vigtigt at opbevare det, så det er afskærmet fra regn, sne og tagdryp, og det er altid en god ide at tage brændet ind mindst et døgns tid, før det skal bruges.
Brænde, der er fældet for nylig, skal tørre minimum 1-2 år, før det bør lægges i brændeovnen.

Tænd op fra toppen

”Rent, tørt træ gør optændingen nemmere, og et godt råd er at tænde op fra toppen af det lille bål, du stabler op i brændeovnen”, siger Jannick. ”Faktisk kan tænding i toppen reducere partikeludslippet fra optændingen med op til 80% sammenlignet med traditionel optænding fra bunden af bålet.”

Se her, hvordan du tænder fra toppen:

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til:
Skorstensfejermester Jannick V. Jensen

Mobil: 60 24 50 43
Kontor: 60 24 50 63

jannick@thyfejeren.dk

Se desuden: https://www.skorstensfejerlauget.dk/